Otomobiller için son derece kullanışlı ve güvenlik açısından oldukça faydalı bir ürün olan park sensörleri ve geri görüş sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bizi arayın!

Otomobillerin kendi kendilerini kullanacakları ütopik gelecek giderek yaklaşıyor. Bizler de park etmek, dönüş yapmak, dar alanda hareket etmek için tasarlanan sensörler ile bu geleceğe hazırlık yapıyoruz. Park sensörleri özellikle de bizim ülkemiz gibi dar alanların yoğun olduğu bölgelerde, sık araçların arasında ve tepelik şehirlerde park etmek denildiğinde araç kullanıcılarının hayatını son derece kolaylaştırıyor. Aracınıza park sensörü edinmek istiyorsanız, park sensörü seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtlarnı bu yazımızda bulabilirsiniz.

Aracınıza uygun olanlar arasından seçim yapın

Park sensörü denilince pek çok marka, model ve işlevden bahsetmiş oluruz. Bu sensörler araca göre değişmektedir. Öncelikle park sensörlerinin aracınıza uygun olup olmadığını araştırın veya aracınızda kullanılabilen park sensörlerinin listesini çıkartın.

 

Elektromanyetik mi ultrasonik mi?

Sensör işlevini yerine getirmek üzere park sensörleri kaynağına göre iki ana tipe ayrılır. Elektromanyetik veya ultrasonik sensörler olarak ayrılan bu tiplerden ultrasonik olanlar ses dalgası ile, elektromanyetik olanlar ise manyetik alan ile mesafe ölçümü yaparlar. Ultrasonik sensörler tamponda açılan deliklere monte edilirken, elektronik sensörler tamponun iç kısmına adapte edilir. Eğer tamponunuzda delik açılmasını sorun etmiyorsanız, arazi veya zorlu hava şartlarında, su ile yoğun temasta araç kullanıyorsanız ultrasonik sensörleri, daha geniş bir alanda mesafe etkisine ihtiyaç duyuyor ve tamponunuzda delik istemiyorsanız elektromanyetik sensörleri tercih edin.

Mesafe ve kapsama alanı

Park sensörünüz yalnızca ön ve arkada mı bulunsun, yoksa aracın çevresini komple mi kaplasın istiyorsunuz? Bir metreden fazla kapsama alanı olan park sensörleri de, yalnızca park ederken çarpmaları önleyecek kısa mesafelere sahip sensörler de bulunabilmektedir. Özetle aracınızın hangi bölgesinde ve ne kadar genişlikte kapsama alanına göre sensör ihtiyacınız var, belirleyin. 2 sensörden 8 sensöre kadar artan sensör sayısı kapsama alanını artıracaktır. Araç kullanma konusunda tecrübeli değilseniz geniş kapsama alanı işinize daha çok yarayacaktır.

 

Ekranlı mı ekransız mı?

Yeni nesil sensörleri eskiler gibi ses ile uyarı sistemi dışında kamera ve ekran ile birlikte komple bir kit halinde sunuluyor. Burada sensörler dışında, ekran ve kamera söz konusu. Ekranlar burada üçe ayrılıyor, standart ekranlar, yeni araçlarda halihazırda olan ekranlar veya benzerleridir. Eğer arabanızda ekran varsa, yeni bir ekran almanıza gerek yoktur. Alacağınız bir kamera ile sensör sistemi halihazırdaki ekranınıza bağlanarak kullanılabilir. Bir diğer seçenek ise komplike olarak araç içi ekranlı multimedya sistemleri, özellikle en alt donanımı ile araç satın alanlar veya eski model ekransız aracı olanlar için multimedya sistemi edinme durumunda sensörleriniz ile sistem uyumuna mutlaka dikkat edin. Bir diğer ekran sistemi ise harici olarak araç konsoluna sabitlenen ekranlar. LCD ekran şeklinde farklı büyüklükte olan ekranlardan aynalar üzerinde görüntülebildiğiniz ekranlara kadar pek çok farklı seçenek ortaya çıkıyor. Yalnızca ekrana bakarak park etmek isteyen sürücüler için ekranın yol-park çizgileri özelliği olanlar tercih edilebilir.

 

Kamera seçimi ve görüntüleme teknolojisi

Basit ve düşük renk skalalı kameralardan, gece görüşlü ve hava şartlarına dayanıklı olanlarına kadar araç kamerası çeşitleri arasında farklı seçenekler bulunuyor. Tavsiyemiz bu konuda ucuza kaçmamanız yönünde; keza düşük bütçeli kameraların sonu hızlı olabiliyor. Kamera görüntülerini ekrana aktarma kısmında analog olarak CCD, dijital olarak da CMOS teknolojisi kullanılıyor. Gece karanlığında parklar ve daha az enerji tüketimi için CMOS, dış ışık koşullarına göre daha iyi adapte olanağı bulmak açısından CCD teknolojisi öneriliyor. Kameraların bir diğer kriteri ise bakış açıları. Piyasada 180 derecenin üzerinde görüş açısına sahip kameralar bulabilirsiniz.  Son olarak kameranın lux adı verilen değerine göz atmayı ihmal etmeyin, minimum lux değeri ne kadar düşükse, gece görüşü o kadar başarılı olacaktır.

Kablolu mu kablosuz mu?

Kamera, sensör ve ekran bağlantıları, kablolu ve kablosuz seçenekler ile bulunabilmektedir. Kablosuz modeller daha kolay müdahale gerektirmekte ancak hasar durumunda komple değişmesi gerekebilmektedir. Kablolu modeller genelde bütçe açısından daha uygundur. Geniş ve uzun araçlarda daha çok kablosuz modeller kullanılmaktadır.